• Planlegg reisen godt og legg inn passende pauser for hesten til å hvile, drikke, få litt luft i hengeren og at du kan sjekke at alt ser greit ut. Mattilsynets regler for reise med hest sier at hestene skal tilbys hvile og drikke i minimum 1 time om reisen er mer enn 8 timer, og hvile i 8 timer sammenhengende utenfor transporten om reisen er lengre enn 30 timer. Det anbefales å stoppe å vanne hestene og la dem hvile litt hver gang man stopper for noe annet ca. hver 2-3 time. Da får man også sjekket at hestene har det bra, ingen har satt seg fast i høynett osv. Husk å ha vannbøtte lett tilgjengelig når du stopper, og ikke pakket nederst i utstyrshaugen.
  • Sjekk transporten godt før avreise. Mange ulykker kunne vært forhindret med bedre vedlikehold av transporter. Husk vognkortet.
  • Vær organisert. Ha en egen mappe med alle papirer/pass/attester osv. så slipper du forsinkelser både i tollen, ved veterinærbesiktning, sekretariat osv.
  • Det er også lurt å ha i bakhodet at noen hester utvikler transportsyke etter lengre transporter, så om hesten din oppfører seg rart eller blir syk etter ankomst på stevneplassen er det viktig å ta dette alvorlig og få behandling fremfor bare å reise hjem igjen.
  • Det samme gjelder kolikk, spesielt forstoppelse om hesten står lenge på transporten en varm sommerdag og ikke vil drikke. Kjenner du hesten din og vet den drikker dårlig på tur, kan det være lurt å for eksempel gi en bløt grøt med elektrolytter før du reiser, prøv å gi grøt underveis eller feks. eplejuice i vannet for å få i hesten væske.
  • Vær forbereder på det verste; aldri reis på langtur med hest uten å ha med noe til å løse ut nødbommen i hengeren, kniv til å skjære løs feks. høynett/leietau, og førstehjelpssaker. Det kan også være lurt å på forhånd ha oversikt over veterinærer i området dit du skal om uhellet er ute.
  • Husk å beskytte hesten din godt under transport, dvs. feks. beinbelegg/dekken/halebeskytter. Vær dog obs. på å sette på for mye om hengeren blir varm.
  • Om mulig bind hesten og høynettet litt lavere (men trygt) for at hesten ikke skal få støv nedover i luftveiene under transport, eller løsne leietauet og gi litt fór i gulvhøyde underveis i pauser for å la luftveiene rense seg.
  • Ikke last av hesten underveis om du vet det er vanskelig å få den på igjen. Det er farlig og du kan risikere å miste hesten i nærheten av travle veier eller på steder hesten ikke er kjent. Er du usikker holder det å lukke opp døra så de får luft fremfor å risikere problemer.
  • Ha med nok høy til reisen, samt litt ekstra for å kunne blande med lokalt høy de første stevnedagene om du skal være lenge borte, eller ta med nok høy til hele turen.
  • Skal du ha med hunden på stevnet? Husk at det er egne regler for ormekurer og pass for hunder også, ved manglende papirer blir du enten sendt hjem eller hunden havner i karantene.