(Foto: Trine Bøhnsdalen)
Westernridning – mer enn bare western!
Westernridning er langt mer enn westernsal, cowbyhatt og løse tøyler. Westernridning kan heller ikke forklares som én type ridning eller gren. Innenfor westernridning finnes det nemlig mange ulike ridegrener. Fra fartsfylte tidsgrener til avanserte ridegrener, arbeid med kveg og skikkelig ranch-ridning.
Vanlige spørsmål og svar om westernridning
Westernridning er ikke helt synonymt med det du ser på Bonanza, men det er en type ridestil som stammer fra det daglige kvegarbeidet på ranchene i Nord-Amerika. Det er veldig mange ulike grener innenfor western, så her finnes det absolutt noe for enhver. Hvis du scroller litt lenger ned på siden vil du se en kort presentasjon av de vanligste og mest populære grenene i westernridning, med linker for de som vil lese enda mer. Det finnes også mer utfyllnde info om hver gren og hvordan de dømmes i WRAN sin regelbok.
Så lenge hesten din har fire bein og kan bære rytter så kan du selvfølgelig begynne med westernridning! Ja, selv om hesten din ikke kan bære rytter så finnes det leieklasser på de fleste stevnene også. Både quarter og paint er mye brukt innenfor westernridning fordi de i lang tid har blitt avlet for disse grenene. I dag ser du ulike typer quarterhester spesifikt avlet for sin gren innen western også. En reininghest for eksempel ser helt annerledes ut enn en pleasurehest. Likevel kan alle grener gjennomføres av alle raser og på WRAN sine stevner og arrangementer er det som oftest en god blanding av raser.
Gratulerer! Det å begynne med westernridning vil du neppe angre på! Det første du bør gjøre er å snoke enda mer rundt på WRAN.no, her finnes det mye informasjon om western og de ulike westernrideklubbene som finnes her i landet.
Deretter, når du har lyst til å vite mer, kan det lønne seg å finne ut hvilken klubb som er i ditt nærområde. Kontakt denne klubben (alle klubbene har egen side her på WRAN.no, med kontaktinfo og link til Facebookside mm.) og se om du kan bli med på noen organiserte treninger i området.
Deretter er det bare å hive seg med!
For å begynne med westernridning trenger du ikke westernutstyr, du kan ri i engelsk sal og hodelag. Men skal du etterhvert starte på westernstevner er det obligatorisk for ryttere å være kledd i «westernstil», dvs. bukser av jeans type, langermet skjorte med krave, western boots og westernhatt eller hjelm. Sporer, chaps, hansker, jakke eller vest i passende stil er valgfritt utstyr. Det finnes mye forskjellig showutstyr på markedet, alt fra ranch-klær til klær md ulik «bling»-faktor. Hesten skal på stevne ris med westernsal og hodelag. I noen klasser er det spesifikke utstyrsregler, disse kan du lese mer om i WRANs regelbok
På WRAN.no så klart! Vi har en egen terminliste hvor vi samler alle arrangmenter i tilknytning til western-ridning, både de som arrangeres av de ulike klubbene og andre aktører. Vet du om noe som skjer som ikke står på terminlisten må du gjerne send oss en mail så oppdaterer vi listen. Du finner også en oversikt vår Facebookside WRAN NEWS.
Andre aktuell nyheter, samt terminliste og Faceebook-feed finner du forøvrig også under menyknappen NYHETER.
Dette er helt individuelt og litt opp til egen interesse og arrangerte treninger. Du kan lese mer om hver gren lenger ned på denne siden. Ofte begynner mange med de allsidige grenene som trail, pleasure, horsemanship mm. for så å gå videre i spesifikke retninger, slik som reining, roping eller kvegklasser, etter egeninteresse. De ulike klubbene arrangerer også ofte prøve-på dager hvor du kan prøve deg på de ulike westerngrenene og få et innblikk i hvordan de ris. Du kan lese mer om de ulike westerngrenene lenger ned på siden.
WESTERNGRENER
Nedenfor finner du en oversikt over de vanligste westerngrenene. Vi har delt de inn i ridegrener, tidsgrener, kveggrener og showklasser.
Ridegrener:

Reining
Reining er en avansert ridegren med momenter hentet fra kvegarbeid og kalles ofte for westernridningens dressurgren.

Hunter Under Saddle
Denne klassen ligner på western pleasure i utførelse, men i Hunter-klasser ris det i engelsk utstyr.

Western Riding
Her rir deltakerne et mønster med ulike momenter som krever en velridd hest og teknisk dyktig rytter.

Ranch Riding
I ranch riding skal ekvipasjen ri et mønster og vise frem en villig hest i arbeidstempo med lett kontakt på tøylen.

Versatile Horse
En gren som kombinerer elementer fra både trail, western pleasure, western riding og reining.

Western Pleasure
Western pleasure er en klasse hvor hestens gangarter blir bedømt. Ekvipasjene viser hesten på firkantsporet samtidig.

Trail
I trail skal hest og rytter skal forsere et antall hinder på banen, slik som grind, bru og ulike bomsammensetninger.

Ranch Trail
Ranch Trail er relativt likt Trail, men det brukes mer realistiske og naturlige hindere.

Western Horsemanship
I western horsemanship er det rytteren som bedømmes. Det blir lagt vekt på ridedyktighet, sits og hjelpere.
Tidsgrener:

Barrel Racing
I denne grenen skal hest og rytter på kortest mulig tid ri rundt tre tønner i et kløvermønster.

Roping
Roping er en tidsgren hvor rytteren skal fange en kalv med lasso fra hesteryggen på kortest mulig tid.
Kveggrener:

Cutting/Herdwork
I cutting skal hesten skille ut et individ fra en kvegflokk og vise at den kan holde det adskilt fra flokken.

Working Cowhorse
Denne klassen består av et reiningmønster og en del hvor hesten skal kontrollere ett individ fra en kvegflokk.

Team Sorting/Ranch Sorting
Dette er en lagkonkuranse hvor en kvegflokk skal flyttes fra en innhegning til en annen på kortest mulig tid.

Team Penning/Cattle Penning
Her skal ekvipasjen skille ut et individ fra en kvegflokk og drive den inn i en fangsthekk på kortest mulig tid, enten alene eller som et lag.
Showklasser:

Showmanship at Halter
I denne grenen skal hesten leies et gitt mønster og det er handleren som først og fremst bedømmes.

Trail In Hand
I klassen Trail In Hand er det bedømmelse av deltakerens evne til å forberede og leie hesten i grime gjennom et trailmønster.
Savner du informasjon om noen av grenene? Har du tips til aktuelle linker? Ser du noe som er feil? Kontakt oss gjerne.