Skal du på stevne i utlandet finnes det to måter å gjøre dette på i tollen. Du kan deponere MVA av hestens verdi eller bruke et såkalt CARNET.

1) DEPONERE 25% MVA:

 • Ved stevnestart i Sverige har du ifølge Mattilsynet lov til å bruke 5 dager på å reise til stevnet, være på stevnet så lenge det varer, og 5 dager på å reise hjem, uten at du trenger veterinærattest fra Mattilsynet. (Ønsker du å være i Sverige lenger enn denne tidsperioden (f.eks ankomme tidligere enn fem dager eller bli værende en uke eller lenger etter stevnt), trenger du veterinærattest fra Mattilsynet. Mer info om dette finner du under spørsmålet “Jeg skal på ferie/trening/clinic med hesten i Sverige, hva gjør jeg da?”) 
 • Du trenger da kun en utskrift av påmeldingen din til stevnet som du viser i tollen som bekreftelse på at du skal på stevne og behøver ikke veterinærattest.
 • Du må fortsatt stoppe på rødt ved grensepassering og fortolle hesten midlertidig ut av Norge. Dvs. deponere 25 % MVA av hestens verdi (for en hest til 50. 000 kr betaler du da 12.500 kr, merk at for vallaker er det 5000 kr. ekstra) Så om hesten din er forsikret for 60.000 kr og vallak må du regne med å deponere ca 20.000 kr. Disse pengene reserveres bare hos Tollvesenet til du kommer tilbake igjen, og pengene er tilbake på konto ila 5-7 virkedager, minus 2-500 kr. i gebyr og valutaendring.
 • Husk å beregne god tid i tollen, da dette innebærer en god del papirarbeid. Er det lang kø, sjekk om det finnes en egen knapp for de som transporterer levende dyr, eller hør i skranken om å komme foran i køen.
 • Etter stevnet må du få underskrift av dommer/stevneleder på utskriften av påmeldingen din for å bekrefte at du har deltatt på stevnet. Noen stevner (feks. High Chaparral Horse Show) har egne deltagerdokumenter til utenlandske ryttere i sekreteriatet som du kan hente.
 • Ved hjemreise stopper du på rødt og viser papiret med dommerunderskriften i tollen, signerer papirer for tilbakeføring av deponert MVA og reiser hjem, dette kan også ta litt tid. Husk å ha med deg bankkontonummer med IBAN og BIC-kode for kontoen som du ønsker å få MVA-pengene tilbakeført.

2) CARNET:

 • For å søke om carnet må du være medlem i en rideklubb under NRYF og hesten må ha førstegangsregistrering (400 kr. engangs avgift) og årlig hestelisens (300 kr.). Du søker om lisenser på rytter.no og melder deg inn i lokal rideklubb på forhånd.
 • Hva koster carnet? Du må betale 300 kr for søknaden, et depositum tilsvarende verdien av hesten (ca 3500 kr for hest verdt opptil 100.000 kr) samt depositum for carnet som du får tilbake om carnetet leveres tilbake innen 365 dager (3500 kr) og antall passeringer du regner med å bruke (350kr/passering). Så om du har en hest verdt opptil 100.000 kr, og skal starte 5 ganger i Sverige kommer det på ca 10.000 kr og du kan reise x antall ganger du har søkt om, fremfor å betale en større sum hver gang du må over grensen og bruke masse tid.
 • Når du får carnetet, tar du med dette samt påmeldingen din inn i tollen og behandlingen går mye raskere. Du betaler da ingenting i tollen fordi du har betalt til NRYF/Oslo Handelskammer når du søkte om carnet.
 • Etter at du har startet på stevnet må du ta med papiret du viste i tollen med påmeldingen og få dommer eller stevneleders underskrift som bekreftelse på at du har vært på stevnet og deltatt.
 • Har du carnet stopper du også på rødt i Tollen på vei hjem, men viser carnetkortet som stemples og du kan reise hjem.